Krejčíkova finta

Tak vyučený dámský krejčí, jeden ze zázračných podnikatelských privatizátorů, importovaných z Ameriky, jistý Bakala, zavře díru v zemi u Paskova. Prý je ve světě taková láce s koksovatelným uhlím, že se ho do Kocourkova vyplatí dovážet přes půlku zeměkoule.
Pokud si vzpomínám, ropa také kdysi stávala necelých dvacet dolarů za barel, pak padl Sovětský Svaz a dnes je pětkrát dražší. Nikoho netrápí, že o její ceně rozhodují bankovní ilumináti a burzovní spekulanti, kteří si udržují středověké despoty k tomu, aby jim jejich kšefty s tekutým zlatem hlídali s karabáčem v ruce.
Nechci hořekovat nad sociální situací, která kolem uzavření dolu Paskov může vzniknout. Možná jde o předvolební trik, u něhož pravděpodobně vítěz bude ten, kdo zachrání těžební průmysl a dostane svoje koně do Sněmovny. Už samotný fakt, že se do vyjednávání o dolu, který zaměstnává směšný počet dva a půl tisíce lidí, zapojil prezident, dává tušit, že nakonec NWR svoje rozhodnutí o zrušení těžby přehodnotí a dojde k nějaké dohodě, která přinese politické body.
Jestli ale nakonec dojde k zasypání dolu Paskov, tak by to znamenalo, že řízená likvidace průmyslu země, která doposud odmítá přijetí Eura, zdárně pokračuje.
Pohádka o „levném“ černém uhlí je vhodná pro blbce, kteří si myslí, že o ceně strategické energetické suroviny rozhoduje trh. Levná cena zemního plynu a uhlí je uměle vytvořena, protože je součástí globální strategie bankéřů a spekulantů proti těm, kteří drží jejich dluhopisy vydané na války v Iráku a Afghánistánu. Ty jsou splatné jako na potvoru zrovna teď, když se má rozhodovat o „debt ceiling“, tedy o dalším natištění dolarů nutných k tomu, aby ještě mohl fungovat stát sloužící sionistickým zájmům na Středním Východě.
Vzpomínám si, jak kdysi ostravští havíři za „totáče“ pozvali své nezaměstnané kolegy z Anglie, aby jim ulehčili jejich trudný život. A ejhle, ti nezaměstnaní prý tenkrát měli plné prkenice liber, z čehož se našim havyřum zatožily panenky natolik, že pak uvěřili v listopadu 89 kecům opilce Havla o tom, že jejich peněženky budou taky tak nadité.
Jak vidno dnes, prkenice mají poloprázdné, protože si nevšimli, jak se řízeně zničila Poldovka, a velké strojírenské firmy schopné konkurovat na světových trzích. Horníkům stačí, že za svou dřinu dostanou neuvěřitelných třicet pět tisíc měsíčně, jsou to přece královské peníze! Copak by se zajímali o to, že za podobnou dřinu dostane jejich kolega v USA čtyřikrát víc a přesto je americké uhlí levnější.
Tenkrát jako blbci naletěli a dali zelenou největší rozkrádačce v naší historii, za kterou teď pykají. Kdyby tenkrát Havla nepodpořili, nic takového by se nestalo, komunistické dětičky z Národní by dostaly doma přes hubu a práce by tu pro horníky bylo na spoustu let i bez vedoucí úlohy KSČ.
Uvědomí si někdy, že roli užitečných idiotů tehdy splnili dokonale?